Uw partner voor natuursteen

Tips om je granieten keukenblad zo goed als nieuw te houden!

  aanrecht Wat doe je wanneer je keukenblad net geplaatst is?
  • Verwijder eventueel stof met een doek (geen water).
  • Als je na het vegen merkt dat het niet helemaal proper is, ga je er nog eens over met een vochtige doek. Weet wel dat je dan 24 uur moet wachten voor je de volgende stap kan ondergaan (het keukenblad moet volledig droog zijn).
  • Wanneer de steen droog en vlekvrij is, kan je naargelang het materiaal dat je koos een kleurverdieper (verzoete of geantikeerde steen) of een impregmeermiddel (glanzende steen) gebruiken om de steen te beschermen. Deze producten zorgen ervoor dat de poriën van de steen dicht gaan en dat er geen vuil in kan. Je brengt het product aan met een verfroller. je zorgt dat de steen 20 minuten lang nat blijft. Trekt het product sneller in de steen dan breng je wat extra aan. Na 20 minuten boen je het blad op met een schone, pluisvrije doek.
  • Na het aanbrengen van de bescherming wacht je 24 uur voor het keukenblad in gebruik te nemen. Dan pas is de bescherming helemaal ingetrokken.
Hoe zit het met het dagelijks onderhoud?
  • Je kan je blad dagelijks kuisen met een neutrale zeep (bv afwasmiddel).
  • We raden ook aan om wekelijks de steen te onderhouden met tripple effect (of een gelijkaardig product). Dit is een product dat zacht het vuil verwijderd en zorgt voor een extra bescherming.
Een vlek, wat nu?
  • Indien er een intensievere onderhoudsbeurt nodig is of je een vlek hebt kan je een sopje met warm water en wat witte cif gebruiken (Geen citroen omdat het zuur kan inbijten).
  • Gemorste dranken ruim je best zo vlug mogelijk op. Vooral koffie en thee maken hardnekkige vlekken.
Wat doe ik best niet met mijn keukenblad?
  • Gebruik geen schoonmaakproducten op basis van zuren, bleekmiddelen of ammoniak. We raden ook aan geen producten te gebruiken met een PH-waarde lager dan 10.
  • Gebruik geen schuursponsjes of staalwol (je kan hierdoor doffe plekken krijgen op je blad).
  • Zorg dat hete pannen altijd op een onderzetter staan. Als je ze rechtstreeks op het keukenblad plaats kan het beschadigd worden.
  • Pas op met zware toestellen op het keukenblad te zetten. Er kunnen scheuren ontstaan
Hoe zie ik dat mijn keukenblad aan een nieuwe bescherming toe is?
  • Verzoete, anciento, letano, gepolierde afwerking: mors enkele druppels proper water op het blad. Blijft het water in parels liggen? Dan is uw blad nog voldoende beschermd. Kleuren ze donker of maken ze een plasje, dan moet het blad opnieuw behandeld worden.
  • Composiet: Hier zitten de vlekken meestal aan de oppervlakte van het werkblad. Je kan ze dus gemakkelijk verwijderen met wat witte cif.
Deze info dient enkel als indicatie en komt verder uit onze jarenlange ervaring. Ze biedt geen garantie. Wilt u graag wat meer info? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.