Gebruik van natuursteen

Gebruik van natuursteen

Natuursteen is tijdloos, gaat generaties mee, is allergievrij, modieus en milieuvriendelijk. Het is miljoenen jaren geleden gevormd in het binnenste van onze aarde, door diverse mineralen, fossielen en grondstoffen en daarom is elk stuk natuursteen uniek.

Enkele soorten zijn graniet, marmer en hardsteen. De ene groep is beter geschikt voor bepaalde doeleinden dan de andere. Zo worden aan een badkamerwand andere eisen gesteld dan aan de vloer van een kantoor of aan een bijzettafeltje worden andere eisen gesteld dan aan een aanrechtblad.

Graniet

Graniet is een stollingsgesteente (samengesmolten), opgebouwd uit harde mineralen, waaronder veldspaat, kwarts en mica’s (muscoviet en/of biotiet). Door deze harde bestanddelen heeft het vaak een gespikkeld uiterlijk. 

Het is zuur- en vorstbestendig en bovendien slijtvast. Door het bestanddeel kwarts is het zeer goed te polijsten. Daarenboven blijft deze glans zeer lang behouden. Graniet is eigenlijk voor alles zeer geschikt, maar vooral voor oa. aanrechtbladen, eettafels, vloeren, grafstenen en gevelbekleding.

Marmer

Marmer is een metamorfe (door druk ontstaan) gesteente, opgebouwd uit zachte mineralen, zoals kalk. Het is door zijn bestanddeel kalk zeer gevoelig voor zuren en daardoor dus minder geschikt voor aanrechtbladen.

Marmer is in zijn algemeenheid lichter van kleur en geaderd. Dit toch wel wat kwetsbare, poreuze, zuurgevoelige materiaal wordt veel gebruikt op plaatsen waar het niet zoveel te lijden heeft zoals vensterbanken, schouw- en wandbekleding, salontafels etc….

Als het marmer met wat eenvoudige adviezen wordt onderhouden, is het prima voor deze doeleinden te gebruiken en nog veel meer.

Hardsteen

Hardsteen is ook een metamorfe gesteente waarin u vaak nog de fosieltjes/schelpjes kunt herkennen. Hardsteen is antracietgrijs/zwart van kleur en door het schuren kan het grijzer of juist donkerder worden. 

Het is minder aan te raden voor aanrechtbladen of eettafels, aangezien het erg gevoelig is voor krassen en vlekken. Maar met wat eenvoudige hulpmiddelen is dit wel enigszins te verdoezelen. Als u voor hardsteen kiest, kiest u voor een doorleefd product. Ook  is hardsteen erg authentiek te maken door de vele bewerkingsmogelijkheden.

Benieuwd naar de toepassingsmogelijkheden van natuursteen?

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de kijker

De middelen die onze experts hanteren is pure kunst!

Wij gebruiken de nieuwste technologie├źn en produceren kwaliteitsvolle stukken op maat die naadloos ge├»ntegreerd kunnen worden in uw interieur. Wil u meer weten over deze technieken en afwerking?